Förvarar ditt bröd
Smaken av bröd köpt från ett bageri är ojämförlig, om det bara höll sig fräscht längre! Här har surdegsbröd en klar fördel p g a sitt lägre Ph-värde. Det funkar som en naturlig konservering, mögel trivs inte i sur miljö. Korrekt förvaring är därför mycket viktigt eftersom bröd förändras under lagringen. Följande guide ger bra tips på hur man bäst förvarar brödet samt vilka material som är lämpliga.
Lera oglaserad, keramik och stengods utvändigt glaserad
Naturmaterial är bland de mest populära materialen. Den tar upp fuktigheten och ger den tillbaka samt tillåter luftcirkulation genom små hål i brödbehållaren. Oglaserat är att föredra, hållbarheten är då ca 1-2 veckor. I glaserade behållare är hållbarheten något kortare
Trä
Brödet kan andas bra i en högkvalitativ trälåda, till exempel av Arve, bambu eller björk. Trä har en antibakteriell effekt, speciellt den väldoftande Arve (Swiss Alpine Pine). Brödet torkar dock snabbare i en massiv trälåda, eftersom den utströmmande fukten sugs upp av träet och klimatet i brödlådan är torrt. Idealet är att placera brödet i brödlådan med papperspåsen eller i brödsilke från bagaren så att träet inte suger upp all fukt från brödet och då håller sig brödet fräscht längre. Om det äts inom en vecka är brödlådorna i trä optimala tack vare de naturliga porerna och mycket goda klimategenskaper.
Rostfritt stål
Rostfritt stål är mycket populärt. Ventilationshål förhindrar effektivt mögel från att bildas på brödet. Materialet är stilrent, slitstarkt och lätt att rengöra. Det är dock viktigt att det inte är en blandning av rostfritt stål och plåt, för då kan rost uppstå vid torkning med en fuktig trasa. Att regelbundet tvätta behållaren med vinägervatten hjälper till att förhindra mögel. Hållbarheten är ca 1 vecka.
Plast
Plast andas inte och behöver ventilationshål som brödlådor av metall. Modern plast med deras fuktreglerande egenskaper är inte jämförbara med naturmaterialens. Plast är inte den bästa lösningen för långtidsförvaring av bröd. Det går även bra att förvara brödet i brödlådan från Tupperware mer än en vecka så förblir det fräscht och krispigt. Tillverkarna förlitar sig på användbara detaljer som "Condens Control" för att garantera utmärkt ventilation av brödet.
Viktigt!
Det är viktigt att vara uppmärksam på renlighet med alla brödbehållare. Det är bäst att fuktrengöra den varannan eller var tredje dag. För en invändig glasyr är lite vinäger eller citronsaft bra för att sanera och förhindra mögel. Brödet skall tillbaka i lådan först när det är helt torrt.
Alternativ
Papperspåsar: Bra, men kort färskhållning det är isf bättre med brödsilke.
Plastpåsar:
De är ej lämpliga, brödet svettar och mögel bildas fort. Tättslutande påsar används endast för att frysa in brödet.
Brödpåsar:
De finns i bomull, linne eller hampa, alla tygen andas, lagrar fuktigheten och är slitstarka. Bäst är hampa därefter kommer linne. Bomull lagrar inte fukten så bra vilket innebär kortare hållbarhet.
Grundregel:
Ju lägre omginingstemperaturen är desto snabbare kommer brödet att bli gammalt. Därför bör den förvaras i normal rumstemperatur, 18-20 grader. Kylskåpet är absolut olämpligt, eftersom brödet åldras väldigt snabbt här och blir hart. Det kristalliseras bokstavligen. Bra ventilation är också viktig, annars kan det bildas mögel på brödet om fukten inte släpps ut ordentligt till omgivningen eller om miljön i sig är fuktig. Snittytan ska alltid peka nedåt så att brödet inte torkar inuti.
Tack vare den starka skorpan kan färskt bröd från bagaren fortfarande avnjutas efter flera dagar. Om det gräddas längre och hårdare är det tjockare och brödet håller ännu längre. Ändå finns det skillnader mellan de olika typerna:
Bröd som har hög halt av fullkorn, råg eller fullkorn håller sig färskt längst. Även surdegsbröd är fortfarande färskt efter flera dagar. Medan fullkornsbröd har en hållbarhet på cirka åtta dagar, håller vetebröd bara en till två dagar. Den allmänna regeln är: blandat vetebröd i två till tre dagar, blandat rågbröd i tre till fyra dagar, rågbröd i fyra till sex dagar, fullkornsbröd i sju till nio dagar
Som en tumregel håller ljusa bakverk inte lika länge som mörka. De torkar ut snabbare på grund av den höga andelen vete. Uppgifterna som ges gäller dock endast om brödet förvaras på rätt sätt.